Bienve Moya, Carrutxa, la Revista Canemàs i l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent reben el Premi BEST 2018

Posted on Posted in 2018

També han rebut el Premi BEST 2018 a les a les millors iniciatives impulsades per les entitats federades recauen al 450è aniversari de la Mulassa de Barcelona (3r premi), al Taller Fes la teva Mula Baba de Girona (2n premi) i a la Trobada 40 anys, 40 bèsties, dels Amics del Drac de la Geltrú (1r Premi).

Avui diumenge, 25 de novembre, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha convocat la cinquena edició del Festivitas Bestiarum, en col·laboració amb Xàldiga, l’Ajuntament de Manresa, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Antiga Casa Manel Estalella, MGS i Arç Cooperativa. Prop de 250 persones han assistit a l’acte de lliurament dels Premis BEST al Teatre Conservatori de Manresa, que han reconegut la tasca de les entitats federades i de diferents agents de la societat en favor de la cultura popular. Els actes de carrer organitzats durant el cap de setmana han aplegat prop d’un miler d’assistents, amb una molt bona rebuda per part de la població de Manresa.

Actes de carrer

Ahir dissabte, 24 de novembre, es celebrà una cercavila de bestiari festiu amb pirotècnia, en commemoració del Dia Europeu del Bestiari Festiu (24-N). Les figures participants són: Drac de Botafocs, Castelló de la Plana, Drac el Masellot, de Lavern, Pollo del Prat de Llobregat, Espanta-Rucs de Sant Jaume dels Domenys, Griu de Tarragona, Víbria de Castellar del Vallès, Víbria i Mulassa de Xàldiga, Manresa.

   

Avui, diumenge 25 al matí, s’han aplegat més de mitja dotzena de figures de bestiari tranquil en una plantada i posterior cercavila: l’Haca de Botafocs, Castelló de la Plana, la Mulassa de Barcelona l’ Àliga i Àliga petita de Guixanet, Tàrrega, la Cua de drac, Cornellà de Llobregat i la Víbria i Mulassa de Xàldiga, Manresa.

     

Premis BEST

A dos quarts d’una del migdia, ha començat l’acte central del Festivitas Bestiarum al Teatre Conservatori de Manresa. L’humorista Ferran Aixalà ha estat l’encarregat de donar la benvinguda i conduir la gala; on s’ha nomenat a la física i meteoròloga Mònica Usart (RAC1, RAC105) com a Ambaixadora del Bestiari Festiu 2019. A més, s’ha fet el lliurament dels Premis BEST i s’ha anunciat que la sisena edició del Festivitas Bestiarum es durà a terme a Cervera, Capital de la Cultura Catalana 2019.

Els Premis BEST compten amb dues grans categories:

  • projectes i iniciatives impulsades per les entitats federades
  • reconeixement a la societat (a un personatge públic, a una entitat o associació, a una iniciativa de comunicació, i menció a la qualitat, tradició i estímul europeu) pel foment dels valors de la cultura popular i tradicional.

 

Guanyadors dels Premis BEST a iniciatives impulsades per les entitats federades

D’un total d’una desena de projectes presentats, el Jurat ha determinat els tres projectes finalistes:

  1. Primer premi: Trobada #40anys#40bèsties, de l’Associació d’Amics del Drac de la Geltrú, per la capacitat d’organització demostrada, pel volum de persones i figures convocades, així com per la originalitat i qualitat de la temàtica escollida, en la qual s’hi ha aplegat quaranta figures de cadascun dels anys des que es va batejar el Drac Tigre l’any 1978.
  2. Segon premi: Taller Fes la teva Mula Baba, de l’Associació Baba Babarota de Girona, per l’originalitat de la proposta, que apropa l’element festiu a la canalla i les famílies per mitjà de tallers, així com per afavorir la immersió dels infants dins la festa.
  3. Tercer premi: 450è aniversari de la Mulassa de Barcelona, de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, en reconeixement de tot l’extens programa d’activitats organitzades al llarg de l’any en commemoració d’aquesta efemèride.

 

Guanyadors dels Premis BEST, reconeixement a la societat pel foment dels valors de la cultura popular i tradicional:

  • Premi BEST 2018 a un personatge públic, al folklorista Bienve Moya (Vilanova i la Geltrú), en reconeixement per la gran feina de creació i recuperació de festes populars, entre elles la Mercè de la ciutat de Barcelona, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú o la seva tasca com a impulsor dels Campus de Cultura de Llívia o Sant Quintí de Mediona.
  • Premi BEST 2018 a una associació, al Centre de Recerca i Difusió del Patrimoni Etnològic i la Memòria Històrica, Carrutxa, de Reus, en reconeixement a la tasca de documentació a través de la recerca, la divulgació i la dinamització de diferents aspectes de la cultura popular i el patrimoni des de fa més de 30 anys, sobre tot en les comarques del Priorat i Baix Camp.
  • Premi BEST 2018 a una iniciativa de comunicació, a la Revista Canemàs de Pensament Associatiu, impulsada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural, posant en valor l’espai de reflexió que genera sobre el món de la cultura popular, on tots els temes hi tenen cabuda, ds de la professionalitat, el rigor i amb esperit crític.
  • Menció especial BEST 2018 a la qualitat, tradició i estímul europeu, a l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent, valorant la tasca duta a terme per a la recuperació dels elements d’imatgeria festiva, en reconeixement de la capacitat organtizativa, l’esforç i la incidència que a tingut el Primer Aplec de Bestiari que han organitzat, juntament amb la trajectòria d’èxit demostrada d’organització d’aplecs de gegants i cabets des de fa trenta anys.

També s’ha volgut reconeixer la tasca de Jaume Múria, vicepresident econòmic de l’Agrupació del Bestiari, que enguany no renovarà el mandat, després de 22 anys de servei a l’Agrupació.

El Jurat dels Premis BEST

El Jurat encarregat de proposar, deliberar i escollir els premiats en les diferents categories, ha estat format per:

  • Antoni Herrera, Subdirector General de Cultura Popular i Associacionisme, Generalitat de Catalunya
  • Oscar Pascual, Coordinador de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports, Diputació de Barcelona
  • Quim Gil, Comercial, Pirotècnia Antiga Casa Manel Estalella
  • Rosa Maria Provencio, Presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires
  • Joan Pallarès, Vocal de la Junta de la Federació Catalana de Societats Musicals
  • Mateu Tres, President de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
  • Jaume Múria, Vicepresident econòmic de l’Agrupació del Bestiari
  • Josep Bros, Delegat territorial Comarques Centrals de l’Agrupació del Bestiari
  • Jordi Mullor (secretari del Jurat), Vicepresident executiu de l’Agrupació del Bestiari

Valoració i assistència

Més de 1.000 persones han assistit als diferents actes organitzats en motiu del Festivitas Bestiarum i del Dia Europeu del Bestiari Festiu, que ha estat possible gràcies a la participació activa de més de 15 associacions, amb prop de tres-centes persones.

Tenint en compte la trajectòria dels darrers cinc anys, i el palmarès de premiats que ja s’hi acumulen, es pot considerar que enguany s’ha assolit la consolidació com a festa rellevant ja consolidada dins el calendari festiu del país.

L’organització agraeix la col·laboració d’entitats, empreses del sector privat i institucions col·laboradores que han fet possible un any més celebrar aquesta gala a la Capital de la Cultura Catalana, i ja s’està treballant amb el format de l’edició 2019, que es celebrarà a la ciutat de Cervera.