Nota de premsa 18/11/2018

Posted on Posted in Notes de premsa 2018

Aquest cap de setmana arriba la V edició del Festivitas Bestiarum, la festa de les figures del bestiari popular català

·        Els dies 24 i 25 de novembre se celebrarà a Manresa – Capital de la Cultura Catalana – la cinquena edició del Festivitas Bestiarum, la gran festa del bestiari que commemora el Dia Europeu del Bestiari Festiu

·        Enguany s’amplia l’oferta d’activitats a tot el cap de setmana

·        Plantada i cercavila de bestiari festiu amb pirotècnia el dissabte 24 de novembre al vespre, pels carrers del casc històric de Manresa

·        Cercavila de bestiari tranquil el diumenge 25 de novembre pel matí

·        Presentada per l’humorista Ferran Aixalà, la gala de lliurament dels Premis BEST es trasllada enguany al diumenge, a dos quarts d’una

·        La meteoròloga Mònica Usart (RAC1) serà nomenada Ambaixadora del Bestiari Festiu 2019.

FESTIVITAS BESTIARUM 2018 a Manresa

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya convoca la cinquena edició del Festivitas Bestiarum, en commemoració del dia Europeu del Bestiari Festiu (24 de novembre), per tal de reconèixer a persones públiques, institucions, empreses i associacions que s’hagin destacat en fomentar els valors de la cultura tradicional i popular, així com també la tasca de les entitats associades. Així doncs, es tracta de donar un caire transversal i obrir-se més enllà dels propis associats.

L’interès cultural d’aquest esdeveniment es considera elevat i innovador. Des dels seus inicis, la trobada s’ha fet coincidir amb la Capital de la Cultura Catalana per donar-li transversalitat territorial i reforçar la seva voluntat d’esdevenir un referent cultural.

L’acte té com a missió celebrar el Dia Europeu del Bestiari Festiu (24 de novembre) i reivindicar-ne el seu reconeixement oficial per part del Parlament Europeu. Enguany, la diada compta amb una imatge gràfica pròpia, i s’han convocat actes a la regió d’occitània, amb la voluntat d’internacionalitzar-la.

La participació de les entitats de bestiari federades és clau. Una desena d’entitats estaran directament vinculades a l’organització dels actes de carrer, mentre que s’han presentat deu propostes d’altres entitats, que són candidates als Premis BEST a les millors iniciatives dutes a terme aquest any.

Els Premis BEST també tenen una vessant transversal i oberta vers la cultura popular, guardonant un personatge públic, una associació i una iniciativa de comunicació.

Data del Festivitas Bestiarum

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya fixa com a data de referència el 24 de novembre (data que es reivindica i reconeix com a Dia Europeu del Bestiari Festiu). Per aquest motiu, el Festivitas Bestiarum es programa dins els deu dies previs o posteriors a aquesta data. Enguany es celebren actes entre el 24 i el 25 de novembre de 2018. Essent el plat fort, l’acte de lliurament dels Premis BEST el diumenge al migdia.

Actes al carrer

El dissabte 24 de novembre s’organitza una cercavila de bestiari amb pirotècnia pels carrers cèntrics de Manresa, amb l’objectiu d’apropar aquest àmbit cultural a la canalla i veïns. En la plantada i cercavila hi tenen un paper rellevant les figures de bestiari amfitriones.

El diumenge 25 de novembre s’organitza una cercavila de bestiari tranquil, que recorre els principals carrers de Manresa. A l’arribar davant el teatre Conservatori, les figures seran les encarregades d’amenitzar l’acollida dels assistents. A la cloenda de l’acte, s’oferiran de nou les ballades de lluïment de les figures de bestiari als assistents.

La gala de lliurament dels Premis BEST
L’acte principal es desenvolupa al Teatre Conservatori de Manresa, el diumenge 25 de novembre a les 12:30h, on es presentarà al Jurat, es nomenarà l’Ambaixadora del Bestiari Festiu 2019 i es farà el lliurament dels Premis BEST.
Mònica Usart serà nomenada Ambaixadora del Bestiari Festiu 2019

Durant el Festivitas Bestiarum d’enguany, es farà el nomenament de la meteoròloga Mònica Usart com a Ambaixadora del Bestiari Festiu 2019, convertint-se en l’Ambaixadora més jove que el bestiari festiu hagi nomenat. Enhorabona!

Mònica Usart Rodríguez (4 de maig de 1984, Molins de Rei). Llicenciada en Física i Màster en Meteorologia. Actualment meteoròloga de RAC1 – em podeu escoltar cada matí amb el Basté al món a RAC1- i al Fricandó matiner de RAC105. També he col·laborat diàriament a l’Arucitys de 8tv durant 7 anys, vaig passar per Televisió de Catalunya i també per BTV. Combino la meva feina amb conferències i tallers per a nens i adults. Sóc autora del llibre Només seran quatre gotes, i també dels contes Mirant el cel, Mirant els núvols i Mirant l’Univers. La meva passió, s’ha convertit en la meva feina. He estat vinculada als Amics del Camell de Molins de Rei. (Foto: Pitu Estol).

La gala serà conduida per l’humorista Ferran Aixalà

La gala on es farà el lliurament dels Premis BEST enguany serà conduïda per l’humorista polifacètic Ferran Aixalà.

Nascut l’any 1979 a Lleida, en Ferran Aixalà és de professió pallasso, guionista, animador de públic a televisió, cantant i músic. S’ha format en clown i bufó amb pallassos i pedagogs internacionalment coneguts; n’ha estat un dels fundadors i cantant del grup Pastorets Rock; participa en diversos programes de televisió com a animador de públic (Ahora Caigo, El Foraster, El Gran Dictat, Oh happy day…). En el món de la televisió i la ràdio, ha format part de diversos programes com a guionista i col·laborador. També ha format part d’algunes obres de teatre com actor.

Programa d’actes i participants

Dissabte 24 de novembre, Dia Europeu del Bestiari Festiu:

  • 18h, plantada de figures de bestiari a la Plaça Europa
  • 20h, cercavila de bestiari amb pirotècnia, sortida de la plaça Europa i arribada a la plaça Major (recorregut: carrers Joc de la Pilota i Sobrerroca)
    Hi participen:
    – Drac de Botafocs, Castelló de la Plana (territorial País Valencià)
    – Drac el Masellot, de Lavern (territorial Penedès-Garraf)
    – Pollo del Prat de Llobregat (territorial Baix Llobregat i l’Hospitalet)
    – Espanta-Rucs, de Sant Jaume dels Domenys (territorial Penedès-Garraf)
    – Griu de Tarragona (territorial Camp-Conca-Priorat)
    – Víbria de Castellar del Vallès (territorial Vallès-Maresme-Barcelonès Nord)
    – Víbria de Xàldiga, Manresa (territorial Comarques Centrals)
    – Mulassa de Xàldiga, Manresa (territorial Comarques Centrals)

Diumenge 25 de novembre:

  • 11h, cercavila de figures de bestiari tranquilsortida de la plaça Europa i arribada a la plaça Sant Domènec (recorreegut: carrers Puigterrà de Dalt,  Muralla del Centre, Àngel Guimerà i Passeig Pere III)
    Hi participen:
    – Haca de Botafocs, Castelló de la Plana (territorial País Valencià)
    – Mulassa de Barcelona (territorial Barcelona Ciutat)
    – Àliga i Àliga petita de Guixanet, Tàrrega (territorial Terres de Ponent-Alt Pirineu)
    – Cua de drac, Cornellà de Llobregat (territorial Baix Llobregat i l’Hospitalet)
    – Víbria de Xàldiga, Manresa (territorial Comarques Centrals)
    – Mulassa de Xàldiga, Manresa (territorial Comarques Centrals)
  • 12:30h gala del Festivitas Bestiarum, al Teatre Conservatori (plaça Sant Domènec)
  • En acabar, s’oferirà als assistents un petit refrigeri acompanyat de les ballades de lluïment de les figures de bestiari festiu
Informació pels mitjans

Contacte PREMSA

Ramon Ferrer            ramon@bestiari.cat               Tel. 935175587
Tere Carceller            info@bestiari.cat                   Tel. 647695263
Mateu Tres                presidencia@bestiari.cat      Tel. 666958985

Organitza:

Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
CIF G61685905
C. Del Parlament 5, Local 4
08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona)
Tel. 93 517 55 87 – info@bestiari.catwww.bestiari.cat